niedziela, 1 września 2013

111. Francja


Mam wiele różnych zainteresowań - od medycyny, po fotografię, jednak robienie deserów od zawsze zajmowało szczególne miejsce w moim życiu. Odkąd pierwszy raz zrobiłam eksperyment kulinarny, czyli dodałam miętowej pasty do zębów do budyniu czekoladowego, nie mogę przestać szukać nowych smaków, zapachów i składników. Czasami jednak mam ochotę na coś prostego, szybkiego i smacznego bez konieczności robienia syropu z granatów, czy szukania w supermarkecie lemon curd. Puszyste muffiny to jedna z takich prostych przyjemności, za którą przepadają wszyscy, którym je podałam. Nie wiem, jak z Waszymi umiejętnościami kulinarnymi, ale jeśli macie w domu foremkę do babeczek (do kupienia za ok. 15 zł na allegro lub w marketach) oraz papierowe osłonki i składniki, na pewno każdy z Was poradzi sobie ze zrobieniem muffinek z mojego przepisu. 
Do jednej miski przesiej 300 g mąki z 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodaj 120 g cukru, opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki skórki z cytryny i całość wymieszaj. W drugiej misce ubij 2 jajka z 200 ml kefiru oraz 100 g roztopionego i ostudzonego masła. Całość przelej do miski z suchymi składnikami i zamieszaj niedokładnie. Grudki są pożądane, bo jeśli wymieszamy zbyt dobrze babeczki nie będą puszyste. Piecz ok. 20 minut w 190 stopniach. Z podanego przepisu wychodzi ok. 18 muffinek. 
Życzę smacznego i gwarantuję, że znikną naprawdę szybko :)

I'm interested in many different things - from medicine to photography, but making desserts was always special to me. Since I experimented for the first time, when I added a mint toothpaste to a chocolate pudding, I can't stop looking for new flavours, scents and ingredients. However sometimes I want something simple, fast and tasty without making a pomegranate syrup or looking for lemon curd in the supermarket. One of such simple pleasures are fluffy muffins, loved by everyone that I served them to. I don't know how big are your cooking skills but if you have a muffin mold (you can find it online or in some supermarkets) and paper baking cups I'm sure that all of you will manage to bake muffins from my recipe.
Sift 300 g of flour with 1,5 teaspoon of baking powder to one bowl. Add 120 g of sugar, 1 vanilla sugar, 3 spoons of lemon zest and mix everything together. In the second bowl mix 2 eggs with 200 ml of kefir and 100 g of molten cooled butter. Pour the whole content of this bowl to bowl with the dry ingredients and mix it not very intensive. Lumps are desired because if we mix the cake too closely the muffins won't be fluffy. Bake for 20 minutes in 190 degrees. You can make about 18 muffins from this recipe.
Bon appetite and I can guarantee that they'll disappear really quickly :)

 
Oczywiście przypominam o urodzinowym konkursie, w którym opisujecie najfajniejszą przygodę związaną z postcrossingiem :) Szczegóły TUTAJ. Zapraszam!

1 komentarz: